‘Het is een catastrofe, even groot als Tsjernobyl’

Interview

Oekraïners in Nederland Drie naar Nederland gevluchte Oekraïners, Somaiia, Igor en Sergii, zijn afzonderlijk van elkaar dag en nacht bezig met de damdoorbraak. „Ik denk dat mijn thuis door de overstroming is verdwenen.”

‘Ik krijg geen contact met mijn vader, de stroom en verbinding zijn uit. Ik denk dat hij veilig is’

Igor ManiuhinFoto Hedayatullah Amid

De overstroming van Cherson kwam tot Igor Maniuhin (29) zoals het uitbreken van de oorlog tot hem kwam: door mensen die hem wakker maakten. Toen was hij de avond ervoor nog uit geweest en sliep hij door de telefoontjes heen, tot iemand op de deur bonsde, riep dat het oorlog was en hij zich afvroeg wélke oorlog.

Nu maakte de stroom aan appjes en telefoontjes hem wel wakker, evenmin geloofde hij direct het nieuws. De dam bij Cherson doorgebroken? Dat kon hij zich niet voorstellen. Toen hij op sociale media foto’s en filmpjes van vrienden zag, wist hij dat het klopte. En meteen vroeg hij zich af: hoe zou het met mijn vader zijn?

Maniuhin vluchtte in april vorig jaar. Zijn stad Cherson was door de Russen bezet, waardoor zijn enige uitweg vía Rusland liep – het front oversteken was te gevaarlijk. Na een reis van zestien dagen door onder meer Georgië, Turkije, Tsjechië en Duitsland kwam hij in Nederland aan. Daar woont hij nu in het ‘Oekraïnedorp’ in Vlaardingen, een razendsnel uit de grond gestampt wijkje met studio’s en kleine appartementen, ingeklemd tussen Maas en metrolijn. Nu wonen er honderd Oekraïners, straks moeten het er zeker drie keer zoveel zijn. Met basisschool en gymzaal.

In het kantoortje van Stichting Inclusia, dat het terrein beheert, vertelt Maniuhin over de damdoorbraak, ondersteund door een Oekraïense tolk. „Ik kan geen contact met mijn vader krijgen, de stroom en verbinding zijn uit”, zegt hij. „Ik denk dat hij veilig is, zijn huis zit wat verder van het water af, en is afgeschermd door kanalen.” Ook zijn zus woont nog in Oekraïne, verder weg, in Odessa. Zij kreeg evenmin contact met hun vader.

Hij schudt zijn hoofd. Het afgelopen jaar zag hij veel vernietigd worden, werd het ondenkbare wel vaker denkbaar. Maar de dam doorbreken? Grote ogen puilen boven zijn met roos getatoeëerde keel uit: „Het is een catastrofe, even groot als Tsjernobyl.” Hij pakt zijn telefoon. Een vriend uit de sportschool woont nog in Cherson en plaatste op Instagram filmpjes. Ondergelopen straten, flatgebouwen die als eilanden tussen het bruine water staan. Een bejaarde vrouw die in een rubberen boot wordt getild. Het water stijgt nog.

Zijn leven is nu hier, aan de rand van Vlaardingen, en bij zijn werk voor online supermarkt Picnic. „Ik leef hier, ik werk hier, ik overleef hier.” Terug naar Oekraïne? Hij denkt na, slaat twee handen op zijn borst. Ja, ooit. „Maar ik denk dat mijn thuis door de overstroming is verdwenen.”

‘Toen ik die foto van het Duitse meisje zag, dacht ik: dit moet ik ook doen. Het ging heel spontaan’

Somaiia SkvortsovaFoto eigen archief

De 23-jarige Somaiia Skvortsova zag woensdag op Instagram een foto voorbijkomen van een meisje in Duitsland dat met haar kleren in het water stond. Een actie om aandacht te vragen voor de slachtoffers van de damdoorbraak van de Dnipro-rivier in Oekraïne. „Toen ik die foto zag, dacht ik: dit moet ik ook doen.”

Skvortsova besloot om met een aantal Oekraïense vrienden naar het Kralingse Bos in Rotterdam-Oost te gaan. Met een stift zette ze een paar leuzen op een vel karton en ging ze het water in om zich te laten fotograferen. „Het ging heel spontaan”, vertelt ze.

Ook Skvortsova plaatste het resultaat op Instagram, en ontving veel positieve reacties. „De actie van het Duitse meisje is nu een trend in heel Europa aan het worden. Het voelt goed om íéts te kunnen doen. Hiermee tonen we onze solidariteit met de mensen wier huizen nu vergaan door het water”, vertelt de Oekraïense.

Skvortsova kwam vlak voor de Russische inval naar Nederland. Ze werkt nu als business analist in de IT-sector, net als haar Oekraïense vriend, met wie ze samenwoont in Rotterdam. De oorlog volgt ze op de voet, ook omdat haar schoonvader meevecht aan het front. Sinds de damdoorbraak deze week, is ze „helemaal verslagen”.

Ze bekijkt alle beelden, van overstroomde huizen en van dieren die ternauwernood uit het water worden gered. „Ik kan nergens anders meer aan denken.”

Bijna had Somaiia Skvortsova zelf met de overstroming bij Cherson te maken gekregen: tot een week geleden was ze op bezoek in Oekraïne, niet zo ver van het front. Daar bezocht ze haar schoonvader, die een paar dagen op ‘vakantie’ mocht van het leger.

Hoe het was om hem terug te zien? „Zijn mentale staat was niet goed”, zegt Skvortsova. „Hij is veranderd. Je kon voelen dat zijn gedachten ergens anders waren. Hij heeft dingen gezien, die wij ons niet kunnen voorstellen.”

Toch hoopt ze zo snel mogelijk terug te keren. „Ook als de oorlog nog niet voorbij is, wil ik terug. Ik wil er zijn voor mijn land.”

‘Mijn familie heeft geen plek meer om te leven. Nu niet, en in de toekomst niet’

Sergii Kasynets Foto eigen archief

Zijn ouders zijn nog op tijd ontkomen, die verbleven in Kyiv in het appartement van zijn zus. Maar voor zijn oude buren in Oleshki was het te laat. Die konden niet meer ontkomen toen de dam bij Cherson doorbrak. „Alle huizen staan nu onder water”, zegt Sergii Kasynets (36). „De mensen zitten zonder voedsel en water. In de koude nacht wachten ze op hulp op de daken van hun huizen.”

Kasynets, een zeeman uit Cherson, woont sinds de oorlog in Nederland. Hij koos Nederland uit vanwege de goede baankansen én „omdat iedereen hier Engels spreekt”. Zijn ouders woonden tot voor kort vlak aan de overstroomde Dnipro-rivier. Ze kochten het huis tien jaar geleden. Het staat nu volledig onder water. „Mijn familie heeft geen plek meer om te leven”, zegt Kasynets. ,,Nu niet, en in de toekomst niet.”

Voor zijn voormalige buren die hij persoonlijk kent, is de situatie nog schrijnender. Het zijn voornamelijk 70-plussers, die nog in het veroverde gebied waren achtergebleven – en niet meer aan de overstroming konden ontsnappen. In plaatselijke telegramkanalen las Kasynets over mensen die zijn gestorven op hun dak.

Een voormalige buurjongen uit Oleshki vertelde Kasynets hoe hij zijn ouders uit het overstroomde gebied probeerde te redden. „Hij is naar Cherson gegaan en vanuit daar wilde hij met een motorbootje de rivier oversteken. Maar toen hij het overstroomde gebied bereikte, begonnen de Russen op hem te schieten. Hij kon niet anders dan terugkeren.”

Kasynets hoopt dat de internationale gemeenschap ingrijpt, om in het overstroomde gebied een reddingsoperatie mogelijk te maken. „Anders zullen alle mensen daar omkomen, net als de dieren.”